top of page
Aandacht&Balans_logo
s-well-mP8HvwFA_dw-unsplash_edited.jpg

BLOG

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en handige tips!

Vitamine D, is dat nou nodig?!

De naam ‘vitamine D’ werd in 1922 gegeven aan een substantie in levertraan, waarmee rachitis (Deze "Engelse ziekte" is een bot aandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium) kon worden voorkomen. Ook toen bleek dat vitamine D door het lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht en het de eigenschappen heeft van een pro hormoon. dus strikt genomen is vitamine D geen vitamine, maar een hormoon dat door de huid wordt geproduceerd en dat in perifere weefsels wordt omgezet in actievere verbindingen.

Inmiddels is duidelijk dat vitamine D multifunctioneel is, in alle levensfasen noodzakelijk is en dat vele ziekten veroorzaakt kunnen worden door, of gerelateerd zijn aan een tekort aan vitamine D.


Er zijn vijf verschillende vormen van vitamine D bekend, waarbij vitamine D3 het best door het lichaam wordt opgenomen, want dat is de vorm die ons lichaam zelf aanmaakt via de huid. Vitamine D is een vet oplosbaar hormoon dat van nature voorkomt in dierlijke voeding. Al is het een groot misverstand dat goede voeding zorgt voor een adequate vitamine D-status. Alleen vette vis soorten (paling, makreel, zalm en haring) bevatten hoeveelheden, maar de opname hoeveelheid via de voeding is klein.


Wij kunnen onze vitamine D status opbouwen door voldoende zonlicht. In Nederland betekent dat van mei – september enkele minuten blootstelling aan zonlicht waarbij 25% onbedekt lichaamsoppervlakte en in een horizontale positie. Aanmaak van november -maart is nauwelijks, omdat de zonkracht dan te zwak is. Bewolking, vocht, stof en smog verlagen de hoeveelheid UV-B. Het gevolg is dat veel mensen helaas een niet-optimale vitamine D-waarde hebben. 


De verschijnselen van een (te) lage vitamine D-status zijn vaak vaag en lastig te herleiden.

  • Algehele malaise, vermoeidheid

  • Tekort aan energie, futloosheid

  • Vage spierklachten en verminderde kwaliteit van spierweefsel

  • Bloedend tandvlees




Een goede vitamine D-status is dus nodig in alle levensfasen. Ook bevatten ongeveer 3% van onze genen een vitamine D-‘response element’, wat betekent dat het de expressie van onze genen reguleert, waarbij vele eiwitten in ons lichaam afhankelijk zijn van een adequate vitamine D-status.

 

De processen in ons lichaam waar vitamine D aan bijdraagt zijn onder andere:

  • Mineraal huishouding voor Calcium-Fosfor

  • Ondersteunt en zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem

  • Stemming/depressie

  • Huid

  • Insulinesecretie

  • Reguleert direct en indirect 100 tot 1250 genen

  • Hart en bloedvaten

  • Speelt een rol bij de aanmaak van (steroid) hormonen

 

Een handige manier om te checken of je genoeg vitamine D3 krijgt via de zon: als je schaduw langer is dan je lengte, is de zon niet krachtig genoeg en kun je vitamine D3 beter via voeding of supplementen binnenkrijgen.


Samenvattend lijkt vitamine D heel erg hard nodig en zeker in de winter is het noodzakelijk om vitamine D via supplementen binnen te krijgen.


Laat nu de zon maar komen.... ☀️


Liefs Beata 💚


 


 

 

 

 

 



 
 
 

Comments


Aandacht & Balans

Beata Lijkwan

06 39 88 69 99

Catharinastraat 10A, Breda

KvK-nummer: 75903199

BTW-nummer: NL003031439B21

  • Facebook
  • Instagram

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt voor het inschrijven!

Aangesloten bij

kPNI Nederland
RBCZ-logo_RGB_payoff.png
CAT 2024
GAT 2024

Ik val als CAT-therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie gatgeschillen.nl.

bottom of page