Neem de regie over jouw gezondheid
- Beata Lijkwan
- 13 mei
- 3 minuten om te lezen
Volgens de klassieke geneeskunde is dat vaak ‘pech’ of ‘genetisch’. Maar volgens mij speelt er veel meer. Denk aan je darmflora, je oer-dagritme en zelfs onbewuste overtuigingen. Het zelfherstellende vermogen is er altijd – maar hoe wakker je het aan?Daar gaan we het over hebben. In deze blog vertel ik je waarom slapen geen luxe is – maar de voorwaarde voor echte verandering.

We zijn geneigd te denken dat gezondheid iets is wat we van buitenaf moeten ‘fixen’—met medicijnen, supplementen of ingrepen. Maar wat als het lichaam veel intelligenter is dan we denken? Wat als herstel niet begint met actie, maar met het weghalen van blokkades. Wat de meeste mensen niet weten, is dat je zenuwstelsel pas openstaat voor herstel als één basisvoorwaarde is vervuld. Zonder die voorwaarde blijft je lijf vechten, hoe goed je ook je best doet.
De mens wordt gezien als een krachtig en veerkrachtig systeem met een indrukwekkend zelf herstellend vermogen. Gezondheid is geen toeval of kwestie van geluk, maar het resultaat van een voortdurende wisselwerking tussen je gedrag, je omgeving, je voeding, je denken en je geschiedenis. Het is een dynamisch proces waarin lichaam en geest voortdurend samenwerken om evenwicht te herstellen. Evolutionair gezien wil jouw lichaam altijd herstellen of in ieder geval overleven. Al heeft het daar wel de juiste omstandigheden voor nodig.
Pak jouw zelfregie: het besef dat jij, als mens, invloed kunt uitoefenen op je immuunsysteem, je hormonale balans en zelfs je brein via leefstijlkeuzes. Door voeding, beweging, slaap, sociale verbinding en mentale veerkracht actief te beïnvloeden, stuur je je gezondheid een andere richting op. Niet als een quick fix, maar als een proces van bewustwording en groei.
Heb jij het gevoel dat dingen je ‘overkomen’ en dat je er geen invloed op hebt, natuurlijk zijn er gebeurtenissen waar je geen controle over hebt, zoals een genetische aanleg of een traumatische ervaring in het verleden. Maar ik nodig je uit om te kijken naar wát je wél kunt doen. Hoe voed je jezelf? Hoe herstel je? Hoe beweeg je? Hoe ga je om met stress? Welke overtuigingen dragen bij aan herstel – en welke staan het juist in de weg?
Je kan verstrikt raken in deze gedachten, in het idee dat iets je overkomt en je er weinig invloed op kan uitoefenen. Heel begrijpelijk, maar heb vertrouwen in dat diepe, aangeboren vermogen van ons lichaam tot herstel. Het vraagt moed om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van in de slachtofferrol te blijven. Maar precies daar, in dat proces, ontstaat echte verandering. Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen om flexibel te kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven. Ik bied daarvoor geen pasklare antwoorden, maar wel een kompas: een integrale kijk op lichaam en geest en de overtuiging dat jijzelf een centrale rol speelt in je herstel en vitaliteit.
Het zelf herstellend vermogen is geen mysterieus fenomeen – het is het natuurlijke vermogen van je lichaam om in balans te blijven of te komen. Denk aan wondgenezing, herstel na stress, het afweren van infecties of het kalmeren van ontstekingsprocessen. Dit systeem werkt alleen optimaal als je het voedt: met de juiste voeding, voldoende rust, herstelmomenten, beweging, emotionele balans en betekenisvolle verbindingen. Het bewust maken van keuzes die je biologie ondersteunen. Het betekent niet dat je alles onder controle moet hebben, maar dat je verantwoordelijkheid neemt voor de elementen die je wél kunt beïnvloeden.
Door uit de slachtofferrol te stappen en te vertrouwen op de intelligentie van je eigen lichaam, ontstaat ruimte voor echte verandering. Gezondheid wordt dan geen einddoel, maar een voortdurend proces van afstemmen, herstellen en groeien.
slapen. Want zolang je brein en immuunsysteem niet tot rust komen, blijft je lichaam in overlevingsstand.
Slaap is hierbij essentieel omdat het letterlijk de basisvoorwaarde is voor herstel, regulatie en aanpassing van het lichaam. Slaap wordt niet gezien als een passieve pauze, maar als een actief, biologisch herstelprogramma dat élk systeem in je lichaam beïnvloedt. Tijdens diepe slaap (vooral non-REM) worden afvalstoffen in je hersenen afgevoerd via het glymfatisch systeem – een soort schoonmaaksysteem dat alleen actief is als je slaapt. Zonder slaap stapelen die stoffen zich op, wat leidt tot mentale vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs neurodegeneratie op de lange termijn.

Slaap is cruciaal. Het een van de biologische voorwaarden voor herstel.
Slecht slapen = geen herstelfase.
Dat betekent:
Regelmatige bedtijden
Geen schermen 's avonds
Blootstelling aan daglicht
Donkere, koele slaapkamer
Als je niet slaapt, kan je lichaam de hersteltaak letterlijk niet uitvoeren. Slapen is dus letterlijk 'detox' van je brein. Slaap is niet alleen herstel, het is de voorwaarde voor verandering. Elke keuze – hoe klein ook – kan bijdragen aan het versterken van je zelf herstellend vermogen.
Wil jij de regie pakken over jouw lichaam, maar weet je niet goed hoe.
Stuur mij dan een berichtje zodat we samen kunnen kijken wat ik voor je kan betekenen.
Liefs Beata 💚
Comments